Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Intertoys maakt doorstart… met de helft van de werknemers

Intertoys is gered. De Portugese investeerder Green Swan gaat zorgen voor een doorstart van de eerder failliet verklaarde speelgoedketen, zo maakte de curator vrijdag bekend.

Het slechte nieuws is dat meer dan de helft van de 3200 werknemers zijn baan verliest. Green Swan wil ongeveer 220 van 286 winkels openhouden, maar het is niet zeker of dat aantal gehaald wordt.

2. VVD-leider Dijkhoff beschuldigt Baudet in RTL-debat van ‘Thierrypicking’

Het RTL Verkiezingsdebat ging donderdagavond over belangrijke thema’s als klimaat, migratie en de publieke sector, maar VVD-leider Klaas Dijkhoff stal met een aantal kwinkslagen aan het adres van Thierry Baudet duidelijk de show.

Zo riposteerde Dijkhoff de bewering van Baudet dat Nederland maar 0,0007 graden Celsius bij kan dragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde met: “U bent zelf ook maar 0,00006 procent van de bevolking, maar daar trekt uw ego zich ook niks van aan.” En hij beschuldigde de FvD-leider met een duidelijk ingestudeerde woordspeling ook van “Thierrypicking” van feiten en kreeg daarmee de lachers op zijn hand.

Kijkers van RTL riepen Klaas Dijkhoff en GroenLinks-leider Jesse Klaver uit tot winnaars van het debat.

3. Jetten wil verbond sluiten met GroenLinks om rekeningrijden te pushen

Naast de confrontatie tussen Dijkhoff en Baudet waren ook enkele interventies van D66-voorman Rob Jetten opmerkelijk. Zo deed Jetten een handreiking naar GroenLinks door voor te stellen samen op te trekken bij de lobby voor het invoeren van rekeningrijden. Ofwel: autogebruik sterker belasten dan autobezit. De VVD is hier al jaren mordicus tegen.

“We moeten zorgen dat we Dijkhoff zo ver krijgen dat we vervuiling gaan belasten, kolencentrales gaan sluiten en misschien ooit een keer kunnen rekeningrijden”, aldus Jetten.

4. Voormalig Trump-advocaat Michael Cohen spant zaak aan tegen Trump Organization

Michael Cohen, de voormalige advocaat en ‘pitbull’ van de Amerikaanse president Donald Trump, spant een rechtszaak aan tegen de Trump Organization. Cohen zegt nog minstens 1,9 miljoen dollar tegoed te hebben aan honoraria en kosten.

Het is een nieuwe stap in de strijd tussen Cohen en zijn voormalige baas. Tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden onlangs noemde hij Trump “een racist, oplichter en bedrieger”.

5.  47 maanden cel voor ex-campagneleider Trump

Ander Trump-nieuws: de voormalige campagnemanager van de president, Paul Manafort, is donderdag door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 47 maanden cel. Het gaat om veroordelingen voor belastingfraude en financiële fraude.

Manafort krijgt volgende week ook de uitspraak te horen in een andere strafzaak die tegen hem loopt. In die zaak heeft Manafort al deels schuld bekend tegenover het team van openbaar aanklager Robert Mueller, dat onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

6. Hans Wijers gaat opnieuw door het stof voor fouten ING

Topbestuurders van ING hebben afgelopen jaar geen bonus gehad, schrijft president-commissaris Hans Wijers in het jaarverslag van de bank. Hij betuigt daarin andermaal spijt over de “serieuze fouten” die zijn gemaakt rondom de voorgenomen loonsverhoging van topman Ralph Hamers.

Ook stelt Wijers de megaschikking in de grote witwaszaak te betreuren. Afgelopen september kreeg ING daar een boete van 775 miljoen euro voor. Volgens Wijers zijn zowel het bestuur als de commissarissen toegewijd bezig om de cultuur bij de bank rond risico te veranderen.

7. Inboedel failliet Slotervaartziekenhuis: MRI-scanner voor 10 mille te koop

Een operatielamp voor een tientje kopen? Of trotse eigenaar worden van een MRI-scanner voor 10.000 euro? Je vindt deze apparatuur op de veiling van de inboedel van het failliete Slotervaartziekenhuis. De veiling is inmiddels gestart op de site van Troostwijk Veilingen waar geïnteresseerden tot 27 maart kunnen bieden.

Volgens veilingmeester Teun van Leeuwen is het uniek dat de inboedel van een heel ziekenhuis wordt geveild. Het gaat om duizenden veilingkavels waaronder hele operatiekamers, röntgenapparatuur, patiëntenmonitoren en bedden. Curator Marc van Zanten hoopt dat de veiling miljoenen oplevert, maar hij verwacht niet dat de opbrengst voldoende is om de schuld van zo’n 40 tot 50 miljoen euro af te betalen.

8. ECB houdt rente laag om economie te steunen… en treft Nederlandse spaarders

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd over groeivertraging in de eurozone. Bij de persconferentie over het rentebeleid liet ECB-president Mario Draghi donderdag duidelijk doorschemeren dat de rente dit jaar niet meer omhooggaat. Ook komen er vanaf september weer extra mogelijkheden voor banken om ultragoedkoop te lenen.

De stap van de ECB is mede ingegeven door lagere inflatieverwachtingen. Voor dit jaar rekent de ECB in de eurozone op een inflatie van gemiddeld 1,2 procent.

Voor Nederland is de situatie echter beduidend anders. In februari steeg de inflatie naar 2,6 procent. Mede door het ECB-beleid zijn spaarrentes echter extreem laag. De hoogste variabele ligt op 0,35 procent. Als de ECB rentes kunstmatig laag blijft houden, doet dat Nederlandse spaarders extra veel pijn.

9. Fittie tussen bezorgstartup Pakkie en Marktplaats

Oprichter Boris Schellekens van de één jaar oude bezorgstartup voor tweedehandsspullen Pakkie ligt overhoop met Marktplaats. In een blog klaagt Schellekens dat Marktplaats plots een vijandige toon aanslaat en meldingen van Pakkie op het eigen platform lijkt te weren.

Pakkie wil het proces van betalen en bezorgen overnemen van mensen die tweedehandsspullen online kopen, om het risico van oplichting weg te nemen. Marktplaats wil kennelijk niet dat Pakkie hard groeit via het grootste platform voor tweedehandsspullen.

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: